Soğuk ve hastalığa elverişli şu günlerde; sürekli hastalanmamak adına
neler yaparızın telaşesine düştük. Bu zamanların vazgeçilmezi kış çayları
okadar çok ki, yazmakla bitmeyecek nitelikte. Bu günden itibaren yazılarımda
sizi sıkmamak adına bu yazımı birkaç güne yaymak istedim.
TARÇINLI/GÜLLÜ ÇAY:
Bir fincan sıcak
suyun içine;bir iki adet ince çubuk tarçın atın. Bir iki tane de
kuru gül. Özellik Isparta gülü olursa harika bir koku ve aroma veriyor.
Bazı insanlar hava
sıcaklığı ne olursa olsun sürekli üşüme halindedir. Tarçın dolaşımı
hızlandırdığı için üşüme problemini yok edecektir. Kan şekeri düzenlenmesinde
yardımcıdır. Ayrıca sindirime de yardımcıdır. Özellikle iş yerinde ısınmak için
çay-kahve yerine içilecek harika çaylardan birisi.
NANELİ/MANDALİNALI ÇAY:
Bir fincan sıcak suyun içerisine 5-6 yaprak taze nane atın, içine bir dilimde mandalina atarak 4-5 dakika demleyin. Nanenin aromatik kokusu sizi daha içerken rahatlatacaktır. Özellikle mide ağrısı ve sindirim bozukluklarına iyi gelecektir.
Bu
çay ise tam doğal ilaç niteliğinde.
OSMANLI
ÇAYI !!!
Osmanlı dönemimde saray eşrafının da bolca kullandığı KIŞ ÇAYI tam bir şifa kaynağı.Osmanlı çayı denmesinin sebebi budur.
Aktarlarda rahatlıkla
bulabileceğiniz, Osmanlı Çayının içerisinde;
· Kurutulmuş portakal ve elma kabuğu,
· Kuru karanfil, kuş üzümü,
· Zencefil tozu ve nanede mevcut.
Bu çay, hem öksürüğe
bitkisel çözüm hem de gece öksürüklerini kesici etki yapıyor. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları (grip ve soğuk
algınlığı) sonucu görülen burun akıntısı, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığına
iyi geliyor. Ciğerlerde öksürüğe neden olan bakterileri ve mikropları temizleyici
etkisi olan Osmanlı Çayını sabah-öğle-akşam
1 su bardağı tüketmeniz gerekiyor. Soğuk algınlığına doğal çözüm olan bu
bitkisel çay, içerdiği C vitamini ile çok sağlıklı içecektir.
Osmanlı Çayının
Yapılışı:
Bir tatlı kaşığı Osmanlı Çayını
fincana koyup üzerine sıcak su ekleyin. 3-4 dk bekletin. İçine de 1 kaşık
kestane balı koyup karıştırın. AFİYET VE ŞİFA olsun. Şifalı bitki ve ilaçların
tadı aslında pek güzel olmaz ve bir çoğumuz bu yüzden pek tercih etmeyiz. Fakat
bu çayın tadı ve için çok güzel. Normal zamanlarda siyah çay yerine
tüketilebilecek bir çay.
Genellikle içeceklerimizin içerisine şeker koyma gibi bir
alışkanlığımız var. Ancak sağlıklı olmak adına fazla şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunun yerine doğal
tatlandırıcı olarak çaylarımıza bal eklemek en doğrusu olacaktır.
DEVAMI YARIN….
bergamutlu beyaz çay içiyorum,gençlik aşısı deniliyor.
YanıtlaSilosmanlı çayınıda tavsiye ederim... harika bir içecek
Sil