Sayfalar

Translate

7 Ocak 2013 Pazartesi

TUZ TÜKETİMİ


       Özellikle ülkemizde sofralara gelen yemeklerde tuz olup olmamasına bakmaksızın hemen tuza yönelmekteyiz. Oysaki tüketilen besinlerin bir çoğu kendi yapılarında tuzu(sodyum klorür formunda) bulundurmaktadır. Ve bu tuz vücudun yeterli tuz alımına yetecek orandadır. Sağlıklı bir insanın besinlerden alması gereken ortalama tuz miktarı 5gr olması gerekirken, ülkemizde bu oran 18grama kadar çıkmaktadır.
       
       Vücuda yüksek miktarda tuz alındığında, idrar yolu ile kalsiyum atımı artacağı için; öncelikle ileri yaş grubu için tehlikeli olan osteoporoz (kemik erimesi) riski ve buna bağlı olarak kemik yapısının zayıflaması sonucu kemik kırılmaları  ile karşı karşıya kalırsınız.
       
       İkinci önemli hastalık ise; kan basıncının yükselmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda günlük ihtiyacın üzerinde her 6gr tuz alımı, kan basıncının 8.2 milimetre civarında arttığı yönündedir. Ülkemizde alınan tuz miktarına bağlı olarak ortalama 16.4 milimetre gibi yüksek kan basıncı, akabinde yüksek tansiyon riskini kaçınılmaz hale getirmektedir.
       
       Şüphesiz sağlık açısından hipertansiyon düşünülmesi gereken bir durumdur. Şunu da eklemeliyim ki; hipertansiyon tek başına öldürücü bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilir. Hipertansiyondan önce tansiyonun ne olduğunu bilmek gerekir. Tansiyon atardamarlardan kanın geçişi sırasında, damar çeperlerine uygulanan basınçtır. Bu basınç damar çeperlerinde genişleme ve büzüşmeye yol açarak, kanın vücut içerisine dağılımını sağlar. 

       Hipertansiyon ise bu kan basıncının yükselmesi sonucu oluşur. Hipertansiyon özellikle kalp hastalıkları için büyük risk faktörüdür. Tedavi edilmediği takdirde;
·        Beyin damarlarında daralma, beyin kanaması ve felç riski,
·        Kalbi besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi), kalp yetmezliği,
·        Görme bozuklukları, körlük,
gibi ileri dereceli hastalılara neden olabilir.

Tuz Tüketimini Azaltmak İçin; 

v Kesinlikle yemeklerin ve salatanın tuzuna bakılmadan tuz ilavesi yapılmamalı,

v Hazır alınan gıdalarda tuz oranı kontrol edilmeli, tuzsuz yada tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmeli (Hazır gıdalar diğer faktörler de göze alındığında pek tercih edilmemeli. Bakınız.)   

v Yemek pişirirken kullanılan tuz miktarına dikkat edilmeli.

v Yemeklerin tatlandırmak için; nane, maydanoz, dereotu, fesleğen gibi baharatlar alternatif olabilir.

v Sebze ve meyve sofralarımızdan eksik edilmemeli, tüketimi arttırılmalıdır.

v Bol su tüketilmeli, özellikle hazır alınan sular ile maden sularının içerikleri kontrol edilmelidir.

Uzun ve kaliteli bir yaşam standardı için tuz tüketimine dikkat edilmeli. Birçok riskli ve ölümcül hastalıklara sebebiyet vermesi dolayısı ile fazla tuz
tüketiminden uzak durulmalıdır.

Yayın Arşivi