Sayfalar

Translate

30 Aralık 2012 Pazar

Meyve Suları Sağlıklı?


Hazır içecekler çok sağlıklı!!!

       Gün boyu alınan besinlerin birçoğuna hazır tüketmekteyiz. Ve bu bazen öyle noktalara geliyor ki, gün içerisinde sabah kahvaltısı yerine pastahane ve fırınlardan alınan sıcacık bir poğaçanın yanında meyve suyu, öğlen tadına doyamadığınız fastfood menü yanında büyük bir bardak kola, akşam yemeği için ise genellikle evde olmanıza rağmen, hazır tavuk ürünleri ve yine mutlaka olmazsa olmazınız kola. Günün menüsü çok güzel değil mi?

Uzmanlarda aynısını söylüyor zaten!!!

       Öncelikle moralinizi bozmamak adına meyve sularından başlayalım.Hazır meyve suları öncelikle nasıl yapılıyor ona bakalım.
Örneğin meyve suyu adı altında portakal suyu yapımı için toplanan portakallar tesislerde büyük kazanlarda kabuğu soyulmadan bütün halinde sıkılıyor. Bu işlem sırasında zirai ilaç kalıntıları ve mikroorganizmalar (mantarlar vs), içtiğimiz meyve suyu içinde kalmaya devam ediyor. Ayrıca bu işlemden sonra meyve suyunun daha doğal görünmesi, tortunun dibe çökmemesi için, soya proteini ve  pektin karışımı bir madde eklenir.
       Sonrasında nemi oluyor?
       Piyasadaki birçok hazır meyve suları meyveli içecek formuna sokuluyor. Bu içecekler %10-24 arasında meyve içermekte. Peki sonrası… asıl sorun bundan sonra başlıyor. Aldığımız meyve sularının içindekiler kısmını pek çoğumuz okumuş olmamıza rağmen, kutu üzerinde gıda ve tarım bakanlığı ibaresi olduğundan önemsemeyiz. Bunları sıralamak gerekirse; tatlandırıcılar, renklendiriciler, asit düzenleyiciler.
       
       Tatlandırıcı olarak en çok kullanılan madde mısır şurubudur. İçerisinde oldukça yüksek miktarda glikoz bulunur. İçeceğe hacim kazandırmak, şekerin kristalleşmesini engellemek ve aromayı arttırmak için kullanılır. Diğer adı da glikoz şurubudur.
        Renklendirici maddeler bitkisel ve hayvansal yapılı olmakla birlikte, ortalama %40 kimyasal maddelerdir.  Aşağıdaki tablo meyve sularının ne kadar sağlıklı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir!!!

Siklamat (E952)                    Şekerden 45 Kat tatlı 
Aspartam(E951)                   Şekerden 200 Kat tatlı         
Sakari                                   Şekerden 300 Kat tatlı              Sukraloz(E955)                     Şekerden 600 Kat tatlı

Asitliği düzenleyici maddelerin başında E330 (yine içecek kutularında çok karşımıza çıkar) sitrik asit gelir. Sitrik asit aslında vücut için tamamen zararsız ve tam tersi yararlı bir madde olmakla birlikte, içeceklerin çabuk bozulmaması, uzun ömürlü olsun diye kullanılması kafa karıştırıcı!!! Şöyle ki: evimizde doğal olarak, hiçbir katkı maddesi kullanmadan yaptığımız meyve suları hemen tüketilmediği taktirde yaklaşık 15-20 dakika içerisinde ekşimeye (fermantasyona) başlar. İşte bu fermantasyonu önlemek için sitrik asit kullanılmakta yani doğallığı önlenmektedir. Doğal olmayan bir besin nasıl sağlıklı olabilir?

Kola için aslında söylenecek çok fazla bir şey olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Prof. Dr. Canan KARATAY konuyu 8 maddede özetledi.

60 DAKİKADA FELAKETE GİDEN YOL

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının nedeni içinde bulunan 'fosforik asittiir'.
2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar. 
3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.
3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir. 

Eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir. 

4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar
5. 60 dakika içinde: Ani açlık hissi oluşur.
6. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırısınız.
7. Bu kısır döngü devam ettiği süre karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir.
8. Şişmanlık hastalığını (obezite) başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıkların nedenidir.




Görüldüğü üzere bizleri her noktada sarıp sarmalamış olan, felaket zinciri bu içecekleri hala almaya ve tüketmeye kararlımısınız? 



HEMOROİD TEDAVİSİ

Yayın Arşivi