Sayfalar

Translate

5 Ocak 2013 Cumartesi

ŞEKER TÜKETİMİ

      


      Şekerlerin tamamının bileşeni karbonhidrattan oluşur ve yoğun enerji kaynağıdır. Unlu mamuller, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, kuruyemişler, süt, sebze ve meyveler; şeker ve nişastanın doğal olarak bulunduğu besinlerdir.


Öneri: Şekerli içecek ve tatlı tüketimini azaltın; şeker içeriği az besinler tüketin.


     Şekerli Besinler
       
       Besinlerin hazırlanması esnasında şeker ve şeker şurubu (glikoz) eklenebilmektedir. Bu eklenen kimyasal yapılı şekerler, besinler içerisinde bulunan şekerden farklı bileşenlerdir. Özellikle hazır gıdalar ( unlu mamuller, sütlü tatlılar, reçel, marmelatlar ile kola ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, dondurma) şeker ve şeker şurubu (glikoz) eklenerek üretilirler. Özellikle genç ve çocukların sıklıkla yediği ve içtiği besinlerdir.
       Aşırı enerji alımına neden olan şekerli gıdalar, özellikle hazır besinler; şişmanlığa neden olduğu gibi, besin değeri yüksek gıdaların yararında da azalmaya neden olur. Bazı hazır gıdaların etiketlerinde ‘’şekersiz’’ yada ‘’diyet’’ ibarelerinin yer aldığı görülmektedir. Bu gıdalarda şeker yerine tatlandırıcı özelliği olan sakkarin, aspartam, ksilitol gibi genellikle bitkilerin laboratuar şartlarında işlem görmesi sonucu üretilen kimyasallar kullanılır. Tatlandırıcılar, aynı orandaki şekerden daha tatlı ancak daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir
















Şeker Tüketimi ve Sağlık Sorunları


Diş çürükleri: Şeker içeren gıda ve içecekler sıklıkla tüketildiğinde, diş yapısında bulunan florür eksikliğine neden olarak, diş çürümesine sebep olur. Ağızda bulunan bakteriler şeker ve nişasta sayesinde asit oluşumuna neden olur ve yine dişlerin çürümesine neden olur.













Ağırlık denetimi: Şeker oranı fazla gıdalar içerisinde yüksek miktarda enerji barındırmaktadır. Bu gıdalar diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, diğer besinlerden alınan yararlı maddelerin azalmasına neden olur. Bunun yanında fiziksel aktivite yetersizliği eklenmesi durumunda vücut ağırlığının artmasına yani şişmanlığa neden olur. Şişmanlık ise, kalp-damar hastalıları, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi ciddi hastalıkların oluşumuna sebep olur.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yayın Arşivi