Sayfalar

Translate

3 Ocak 2013 Perşembe

Vucut Ağırlığınız Ne Diyor?


Vücut Ağırlık Denetimi

       Vücut ağırlık denetimi; düzenli fiziksel aktivite ve dengeli beslenme ile doğru orantılıdır. Kibar tabiri ile kilolu olmak, yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, solunum yetersizliği gibi hastalıklara sebebiyet verdiği gibi ; zayıf olmak ise vücut direncini düşüren bir durumdur.

Sağlıklı bir yaşam için; boy-kilo dengesi şarttır.

Vücut ağırlığı nasıl değerlendirilir?

1.  Beden Kitle Endeksine göre değerlendirme:
·        Düzenli olarak belirli aralıklarla ağırlığınızı ve boy uzunluğunuzu ölçün,
·         BKİ inizi verilen denkleme göre hesaplayın. Ağırlığınızı boy uzunluğunuzun karesine bölün
·          BKM=Ağırlık(kg)/Boy uzunluğu (m)2
BKM değeri yüksek ya da düşük ise yüksek  sağlık   riski taşıdığınızın habercisi olabilir.

Pratik olarak BEDEN KİTLE ENDEKSİNİN değerlendirilmesi

Zayıf: BKİ < 18.5 olmasıdır. Daha fazla besin tüketmeli özellikle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Çok zayıf olan kişilerin hekim kontolünde kilo alması sağlanmalıdır.

Sağlıklı Ağırlık: BKİ’nin 18.5-25.0 arasında olduğu durumlardır. Doğru ve yeterli beslenildiğinin göstergesidir. Ancak bu değerlerde kalabilmek için besin seçiminin doğru yapılması gerekir.

Kilolu, Hafif Şişman: BKİ’nin 25-30 arasında olduğu durumlardır. Sağlıklı bir hayat sürebilmek için ağırlığın normal değerlere inmesi gerekir.

Şişman: BKİ’nin 30-40 arasında olduğu durumlardır. Şişmanlık kronik rahatsızlıkların erken dönemlerde görülmesine neden olabilir. Bu grupta yer alan kişilerin hekim ve dietisyen kontrolünde kilo vermeleri ve bu kiloları yavaş yavaş vererek normal düzeye indirilmelidir. Bildiğiniz gibi: hızlı verilen kilolar, hızla geri alınır.

Aşırı şişman: BKM>40 ve üzeri olmasıdır. Bu durumdaki kişiler ciddi sağlık problemleriyle karşılaşır. Kilo kaybı kesinlikle doktor ve diyetisyen kontrolünde verilmelidir.



2.  Bel çevresine göre değerlendirme:
       Bel çevrenizi ayakta ve kalçanızın en yüksek yerinden yapın. Bel çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80cm geçmemelidir. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm geçmesi sağlık riskini arttırır. Arzu edilmeyen bir durum olan vücut yağ miktarının üst kısımda toplanması (elma tipi) durumlar hastalık riskini arttırır. (Armut tipi) vücudun alt bölümünde toplanan şişmanlık türünde ise hastalık riski daha azdır.

3.  Bel/Kalça çevresine göre değerlendirme:
·        Bel çevresini ölçün,
·        Kalça çevresini ayakta iken en yüksek kalça çevresinden ölçün,
·        Bel / Kalça oranı erkeklerde <1.0 , kadınlarda <0,8 altında olmasına dikkat edin.

Ağırlık Denetimi

       Fiziksel aktivitelerin arttırılması ve enerji alımının dengelenmesi ile vücut ağırlığının kontrol altına alınması mümkün olabilir. Fakat bunların yanında taze sebze ve meyve, özellikle tam tahıllı ürünler, süt, balık, az yağlı et, tavuk ve kuru baklagillerin tüketilmesi iyi bir seçim olacaktır.

       Yemeklerde doyana kadar değil, yettiği kadar besin tüketilmeli, doğru ve dengeli beslenme kurallarına özen gösterilmelidir. Az yağlı besinlerin her zaman düşük enerji içerdiği gibi yanlış bir anlayış söz konusudur. Bazı besinlerde yağ miktarı azaltılmış olsa da içerisinde bulunan şeker enerji miktarının arttırmaktadır. Bu sebeple özellikle dışarıda yenen yemeklerde porsiyon miktarını minimum seviyeye düşürmek doğru bir tercih olabilir. Kızartma yerine ızgara balık, tavuk ve yağsız etler seçilmelidir.  Ara öğün alışkanlığı edinilmeli ve bu öğünlerde taze sebze ve meyve, tam tahıl içeren besinler ve az yağlı süt ve yağurt tercih edilmelidir.

Ağırlık denetimi çocukluktan başlamalıdır.
       Büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda yeterli ve dengeli besin tüketimi önemlidir. Özellikle fastfooda meyilli çocukların aşırı enerji  almaları ve fiziksel aktivite azlığı şişmanlığa neden olur. Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması gerekir. Bunun için sabze ve meyve, az yağlı et ve tavuk ürünleri, süt ve süt ürünleri ve tahıl tüketimi çocukların beslenme programlarına dahil edilmelidir. Çocukların durağan aktivitelerine sınırlama getirilmeli(televizyon izleme, bilgisayar ve video oyunları gibi) fiziksel aktivitelere teşvik edilmelidir.

Yeme Davranış Bozuklukları
       Yanlış beslenme ve bilinçlenme sonucu, aşırı ve sık besin tüketimi yada hiç yememe, besin tüketiminin aşırı sınırlandırılması, yediklerini kusarak çıkarma gibi yeme davranış bozukluklarında sağlık problemleri oluşmakta, kesinlikle bu durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Hızlı kilo kaybından sakınılmalıdır!!!
       BKİ’ne göre normalin üzerindeki durumlarda, normal seviyeye inmek sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek açısından önemlidir. Ancak hızlı kilo kaybı,  şişmanlığın oluşturduğu risklerden daha tehlikelidir. Hedefiniz haftada en fazla bir kilo vermek olmalıdır.

Unutmayın!!!


Yavaş verilen kilolar daha kalıcı olur.




Yayın Arşivi