Sayfalar

Translate

29 Aralık 2012 Cumartesi

Sıvı Tüketimi



Vücudumuzun sıvı ihtiyacı, başta su olmak üzere gün içerisinde içilen içecekler ile yediğimiz besinler içerisinde bulunan su ile karşılanır. 

Yaşam faaliyetleri açısından önemli olan su ve sıvının vücuttaki görevi;

-Alınan besinlerin sindirimi ve hücrelere taşınması,
-Yediğimiz besinlerin hücrelerde farklı biyokimyasal formlara dönüşümü için gerekli tepkimelerin oluşması,
-Vücudu oluşturan doku, hücre ve organların düzenli çalışması,
-Metabolizmanın faaliyetler sonucu oluşan zararlı yapıların taşınması ve atılması,
-Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
Vücut için gerekli biyokimyasallar, vücudumuzda bulunan suyun içerisinde çözelti halinde bulunur. Bilindiği gibi vücudun en küçük yapı taşı hücredir. Bu hücrelerin yaşamsal fonksiyonları ve buna bağlı olarak vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücudun su dengesi, solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen su miktarının içtiğimiz su, meyve suyu(içecekler) ve yediğimiz besinler içerisinde bulunan su ile sağlanır.

Vücuda alınan su nasıl ve ne miktarlarda atılır?
Yaşam faaliyetleri sonucunda vücutta oluşan zararlı maddelerin atılması ve vücut ısısının sağlanması için;


Su kaybı, sıcaklığın arttığı dönemlerde, fiziksel aktiviteler arttığında, yüksek proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde  ter ve idrar yolu ile ateşli hastalıklarda solunum yolu, ishal durumunda ise barsak yolu ile gerçekleşir. Bu dönemlerde vücudun su / sıvı ihtiyacı üst seviyelere çıkmaktadır. Su dengesinin yaşamsal önemi olduğunu düşünürsek, bu dönemlerde sıvı temini günlük alımın üzerinde sağlanmalıdır.  

Vücudun su ihtiyacı nasıl karşılanır? 

İçme suyu ile                                            1200-1500mL/gün
Yiyecek ve içeceklerle                                      1000mL/gün
Metabolizma faaliyetleri  sonucu                        260mL/gün



































HEMOROİD TEDAVİSİ

Yayın Arşivi