Şekerlerin tamamının bileşeni karbonhidrattan oluşur ve yoğun enerji kaynağıdır. Unlu mamuller, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, kuruyemişler, süt, sebze ve meyveler; şeker ve nişastanın doğal olarak bulunduğu besinlerdir.
Öneri: Şekerli içecek ve tatlı tüketimini azaltın;
şeker içeriği az besinler tüketin.
Şekerli Besinler
Besinlerin
hazırlanması esnasında şeker ve şeker şurubu (glikoz) eklenebilmektedir. Bu eklenen
kimyasal yapılı şekerler, besinler içerisinde bulunan şekerden farklı
bileşenlerdir. Özellikle hazır gıdalar
( unlu mamuller, sütlü tatlılar, reçel,
marmelatlar ile kola ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, dondurma) şeker ve şeker şurubu (glikoz) eklenerek üretilirler. Özellikle
genç ve çocukların sıklıkla yediği ve içtiği besinlerdir.
Aşırı enerji
alımına neden olan şekerli gıdalar, özellikle hazır besinler; şişmanlığa neden
olduğu gibi, besin değeri yüksek gıdaların yararında da azalmaya neden olur. Bazı
hazır gıdaların etiketlerinde ‘’şekersiz’’ yada ‘’diyet’’ ibarelerinin yer
aldığı görülmektedir. Bu gıdalarda şeker yerine tatlandırıcı özelliği olan sakkarin,
aspartam, ksilitol gibi genellikle bitkilerin laboratuar şartlarında işlem görmesi
sonucu üretilen kimyasallar kullanılır. Tatlandırıcılar,
aynı orandaki şekerden daha tatlı ancak daha az enerji içeren kimyasal
maddelerdir.
Şeker Tüketimi ve Sağlık Sorunları
Diş çürükleri: Şeker içeren gıda ve
içecekler sıklıkla tüketildiğinde, diş yapısında bulunan florür eksikliğine
neden olarak, diş çürümesine sebep olur. Ağızda bulunan bakteriler şeker ve
nişasta sayesinde asit oluşumuna neden olur ve yine dişlerin çürümesine neden
olur.
Ağırlık denetimi: Şeker oranı fazla gıdalar içerisinde
yüksek miktarda enerji barındırmaktadır. Bu gıdalar diğer besinlerle birlikte
tüketilmesi, diğer besinlerden alınan yararlı maddelerin azalmasına neden olur.
Bunun yanında fiziksel aktivite yetersizliği eklenmesi durumunda vücut
ağırlığının artmasına yani şişmanlığa neden
olur. Şişmanlık ise, kalp-damar hastalıları, diyabet, hipertansiyon ve kanser
gibi ciddi hastalıkların oluşumuna sebep olur.