Sayfalar

Translate

11 Ocak 2013 Cuma

KIŞ GELDİ NE İÇSEM?




       


       Soğuk ve hastalığa elverişli şu günlerde; sürekli hastalanmamak adına neler yaparızın telaşesine düştük. Bu zamanların vazgeçilmezi kış çayları okadar çok ki, yazmakla bitmeyecek nitelikte. Bu günden itibaren yazılarımda sizi sıkmamak adına bu yazımı birkaç güne yaymak istedim.   


TARÇINLI/GÜLLÜ ÇAY: 

       Bir fincan sıcak suyun içine;bir iki adet ince çubuk tarçın atın. Bir iki tane de kuru gül. Özellik Isparta gülü olursa harika bir koku ve aroma veriyor. 

       Bazı insanlar hava sıcaklığı ne olursa olsun sürekli üşüme halindedir. Tarçın dolaşımı hızlandırdığı için üşüme problemini yok edecektir. Kan şekeri düzenlenmesinde yardımcıdır. Ayrıca sindirime de yardımcıdır. Özellikle iş yerinde ısınmak için çay-kahve yerine içilecek harika çaylardan birisi. 







NANELİ/MANDALİNALI ÇAY:

   

       Bir fincan sıcak suyun içerisine 5-6 yaprak taze nane atın, içine bir dilimde mandalina atarak 4-5 dakika demleyin. Nanenin aromatik kokusu sizi daha içerken rahatlatacaktır. Özellikle mide ağrısı ve sindirim bozukluklarına iyi gelecektir.









Bu çay ise tam doğal ilaç niteliğinde.
OSMANLI ÇAYI !!!

       Osmanlı dönemimde saray eşrafının da bolca kullandığı KIŞ ÇAYI tam bir şifa kaynağı.Osmanlı çayı denmesinin sebebi budur.

       Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz, Osmanlı Çayının içerisinde;

       Hibiskus (medine gülü) yaprağı,
·                       Kurutulmuş portakal ve elma kabuğu,
·                       Kuru karanfil, kuş üzümü,
·                     Zencefil tozu ve nanede mevcut. 
          
            Bu çay, hem öksürüğe bitkisel çözüm hem de gece öksürüklerini kesici etki yapıyor. Ayrıca  üst solunum yolu enfeksiyonları (grip ve soğuk algınlığı) sonucu görülen burun akıntısı, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığına iyi geliyor. Ciğerlerde öksürüğe neden olan bakterileri ve mikropları temizleyici etkisi olan Osmanlı Çayını sabah-öğle-akşam 1 su bardağı tüketmeniz gerekiyor. Soğuk algınlığına doğal çözüm olan bu bitkisel çay, içerdiği C vitamini ile çok sağlıklı içecektir.

      Osmanlı Çayının Yapılışı:
             Bir tatlı kaşığı Osmanlı Çayını fincana koyup üzerine sıcak su ekleyin. 3-4 dk bekletin. İçine de 1 kaşık kestane balı koyup karıştırın. AFİYET VE ŞİFA olsun. Şifalı bitki ve ilaçların tadı aslında pek güzel olmaz ve bir çoğumuz bu yüzden pek tercih etmeyiz. Fakat bu çayın tadı ve için çok güzel. Normal zamanlarda siyah çay yerine tüketilebilecek bir çay.

     
         
            Genellikle içeceklerimizin içerisine şeker koyma gibi bir alışkanlığımız var. Ancak sağlıklı olmak adına fazla şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunun yerine doğal tatlandırıcı olarak çaylarımıza bal eklemek en doğrusu olacaktır.  
  
     

     DEVAMI YARIN….









2 yorum:

  1. bergamutlu beyaz çay içiyorum,gençlik aşısı deniliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. osmanlı çayınıda tavsiye ederim... harika bir içecek

      Sil

Yayın Arşivi