Özellikle ülkemizde
sofralara gelen yemeklerde tuz olup olmamasına bakmaksızın hemen tuza
yönelmekteyiz. Oysaki tüketilen besinlerin bir çoğu kendi yapılarında
tuzu(sodyum klorür formunda) bulundurmaktadır. Ve bu tuz vücudun yeterli tuz
alımına yetecek orandadır. Sağlıklı bir insanın besinlerden alması gereken ortalama
tuz miktarı 5gr olması gerekirken, ülkemizde bu oran 18grama kadar çıkmaktadır.
Vücuda yüksek
miktarda tuz alındığında, idrar yolu ile kalsiyum atımı artacağı için;
öncelikle ileri yaş grubu için tehlikeli olan osteoporoz (kemik erimesi) riski
ve buna bağlı olarak kemik yapısının zayıflaması sonucu kemik kırılmaları ile karşı karşıya kalırsınız.
İkinci önemli
hastalık ise; kan basıncının yükselmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda
günlük ihtiyacın üzerinde her 6gr tuz alımı, kan basıncının 8.2 milimetre
civarında arttığı yönündedir. Ülkemizde alınan tuz miktarına bağlı olarak
ortalama 16.4 milimetre gibi yüksek kan basıncı, akabinde yüksek tansiyon
riskini kaçınılmaz hale getirmektedir.
Şüphesiz sağlık
açısından hipertansiyon düşünülmesi gereken bir durumdur. Şunu da eklemeliyim
ki; hipertansiyon tek başına öldürücü
bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilir. Hipertansiyondan
önce tansiyonun ne olduğunu bilmek
gerekir. Tansiyon atardamarlardan kanın geçişi sırasında, damar çeperlerine
uygulanan basınçtır. Bu basınç damar çeperlerinde genişleme ve büzüşmeye yol
açarak, kanın vücut içerisine dağılımını sağlar.
Hipertansiyon ise bu kan
basıncının yükselmesi sonucu oluşur. Hipertansiyon özellikle kalp hastalıkları
için büyük risk faktörüdür. Tedavi edilmediği takdirde;
·
Kalbi
besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi), kalp yetmezliği,
·
Görme
bozuklukları, körlük,
gibi ileri dereceli hastalılara neden
olabilir.
Tuz
Tüketimini Azaltmak İçin;
v Kesinlikle yemeklerin ve salatanın
tuzuna bakılmadan tuz ilavesi yapılmamalı,
v Hazır alınan gıdalarda tuz oranı
kontrol edilmeli, tuzsuz yada tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmeli (Hazır
gıdalar diğer faktörler de göze alındığında pek tercih edilmemeli. Bakınız.)
v Yemek pişirirken kullanılan tuz
miktarına dikkat edilmeli.
v Yemeklerin tatlandırmak için; nane,
maydanoz, dereotu, fesleğen gibi baharatlar alternatif olabilir.
v Sebze ve meyve sofralarımızdan eksik
edilmemeli, tüketimi arttırılmalıdır.
v Bol su tüketilmeli, özellikle hazır
alınan sular ile maden sularının içerikleri kontrol edilmelidir.
Uzun ve
kaliteli bir yaşam standardı için tuz tüketimine dikkat edilmeli. Birçok riskli
ve ölümcül hastalıklara sebebiyet vermesi dolayısı ile fazla tuz
tüketiminden uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder