Sayfalar

Translate

21 Aralık 2012 Cuma

Sağlıklı Beslenme Kuralları


Sağlıklı beslenme, vücudun büyümesi, gelişmesi ve günlük işlevlerinin devamlılığının sağlanması için gerekli olan besin maddelerinin yeterli miktarlarda vücuda alınmasıdır. Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak gelmemeli.Tam tersi, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne olduğunu anlamak için, öncelikle temel besin kaynaklarının neler olduğunu bilmek gerekir. uzmanlar temel besin kaynaklarını dört ana gurup altında toplamakta ve buna sağlıklı beslenme piramidi demektedir. 

-Süt ve süt ürünleri,
-Et ve et ürünleri,
-Sebze ve meyve,
-Ekmek ve tahıllar.
Dengeli beslenme; her besin gurubundan belli oranda tüketmek demektir.Besinlerin vücudumuza ısı, enerji vermek,hücrelerin büyümesi ve onarılmasını sağlamak, çeşitli vücut işlemlerini düzenlemek gibi, ana görevleri vardır. Yaşam evresi içerisinde (bebeklik, çocukluk, ergenlik, hastalık, gebelik, emzirme, yaşlılık) ve yapılan işlere uygun olarak besinlerden alınması gereken miktarlarda değişebilir. Bu sebeple her insan için genel bir miktar belirlenememekle birlikte, sağlıklı beslenmek için: 
Az ve sık yemek,
Güne mutlaka kahvaltı ile başlamak,
Öğün atlamamalı,
Günde en az 4-6 bardak (ortalama 1,5 lt) su içmek, 
Asitli içecekler, çay, kahve, kızartma, kavurmalar, aşırı yağlı, tuzlu ya da şekerli gıdalar ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, 
Yemeklerde sıvı (zeytin yağı ve kanola yağları, fındık yağı) yağlar tercih etmelik, 
Yiyecekleri hazırlarken içlerindeki besin öğelerinin korunmasına dikkat etmek ve uygun koşullarda saklamak, 
her yaş ve dönem için geçerli temel  dır.




HEMOROİD TEDAVİSİ

2 yorum:

Yayın Arşivi