HAZIR
GIDALAR SAĞLIĞIMIZI MI TEHDİT EDİYOR?
Dünyanın her yerinde insanlar,
sağlıklı beslenme konusundaki hassasiyet ve bilinçlenme organik yada daha az
kimyasal barındıran ürünlere yönelinmesi gerekliliğini ortaya çıkardı. Ayrıca beslenme uzmanlarınında hem fikir
olduğu, hazır gıdaların sağlıklı olmayışıdır.
Günlük faaliyetlerin yoğunluğu
yada alışkanlıklarımız. Adına nederseniz deyin sonuç olarak hazırı tüketen bir
toplum haline geldik. Hazır gıda tüketimi, paketlenmiş olarak satılan, içerisinde
gıdaların olağandan daha uzun süre taze kalmasını sağlayan katkı maddeleri,
gıda boyaları ve kimyasal madde içeren ürünler olarak tanımlanabilir. Daha genel
bir tanımla; evde yapılmayan, dışarıda üretilip satın aldığımız birçok gıda bu
kapsamda değerlendirilir.
Hazır
Gıdaların Sağlığımıza Zararları
Hazır gıdalar öncelikle kanser
riski taşıması dolayısı ile çokça eleştirilmektedir. Gıda üretimi sırasında
içerisine eklenen gıda boyaları ve kimyasalların kanserojen özelliklerinin
olduğu, bu maddelerin çocuklar üzerinde etkisini daha fazla gösterdiği bilimsel
gerçektir. Bu gıdaların tüketmeye devam edilmesi durumunda uzun vadede kanser
riski artmaktadır. İçerik bakımından bu gıdaların tüketilmesi sonucu yetişkin
bireylerde %30, çocuklarda ise %60 kanser riski olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Hazır gıdaların kanser riski
dışında zararları yok mu? Tabi ki var. Özellikle yetişkinlerde şeker, tansiyon,
kalp ve damar hastalıkları, çocuklarda ise sağlıklı gelişim sürecini
yavaşlatmakla birlikte obezite vücuda
zararları olarak sayılabilir.
Türkiye’de özellikle son yıllarda
çok söz edilen bir kavramda GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmadır. Bu organizmalar
bizlere nasıl ulaşmakta? GDO
üretiminin asıl amacı hayvan yemi üretiminde kullanmaktır. Fakat bu yemlerle beslenen
hayvanlardan üretilen et, süt, yumurta ve peynir gibi temel besin maddeleri soframıza geldiğinde GDO ile tanışmış
oluyoruz.
GDO’ lu ürünler bunların dışında farklı besinlerde de
önümüze çıkmakta. Mısırözü yağı, kanola yağı, mısır şurubu(glikoz), mısır nişastası, soya lesitini gibi maddeler hazır satın aldığımız birçok paketli ürünlerde mevcuttur.
GDO’
lar niçin üretildi?
Bu
organizmaları üretmenin asıl amacı tarım ve zirai ilaçlamada kullanmaktır. Yani:
- - Üretimde verimliliği arttırmak, üretim maliyetini düşürmek,
- - Tarım ürünlerini hastalık ve zararlılara karşı korumak,
- - Ürünlerin raf ömrünü uzatmak,
- - Ekonomik yönden getiri sağlamak,
GDO’lu Ürünlerin
Zararları Nelerdir?
- Gıdalarda besin kalitesinin düşmesine yal açabilir,
- Alerjik vakaların oluşumuna, hatta alerjik vakaların ölümcül seviyelere ulaşmasına neden olabilir,
- Vücutta antibiyotiklere karşı direnç oluşturarak, hastalıkların tedavisini zorlaştırır,
- İnsan DNA sın da değişimlere yol açabilir,
- Hayvan ve bitki topluluklarına zarar vererek, ekolojik dengeyi bozar.
- Son olarak GDO lu ürünlerin ne kadar tehdit oluşturduğunu Fransa’da bulunan CAEN Üniversitesinin yaptığı araştırma belgeler nitelikte olup, GDO’lu ürünlerin tüketimi sonucu tümör oluşmaktadır.
Hazır gıdalar
yerine evde hazırlanmış gıdaları tüketin!!!
Günümüz yaşam standartlarını düşünürsek
bu çokta kolay değil. Fakat mümkün olduğunca uzak durmanın yolları da yok
değil.
- Yemeklerimizde kullandığımız, domates salçası ve biber salçası, turşu, tarhana gibi gıdaların evde yapılması besin uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Nedeni ise hazır alınan gıdaların daha dayanıklı ve raf ömürlerinin uzun olması için kullanılan zararlı kimyasallar.
- En basiti yoğurdu dışarıdan almak yerine neden evde yapmayı denemiyorsunuz? Günlük taze sütten yapılan yoğurt siz ve çocuklar için oldukça sağlıklı olacaktır. Ayrıca, özellikle çocukların kullanımına sunulan meyveli yoğurdu, ev yapımı yoğurdun içine taze meyve ekleyerek evde de yapabilirsiniz.
- Konserve gıdalar yerine mevsime uygun taze ve sağlıklı gıdaları tüketmek en doğru olanıdır. Market alışkanlığından kurtularak, semt pazarlarına uğramanızı şiddetle tavsiye ederim.
- Maydanoz, dereotu ve nane gibi bitkileri bir saksı içerisinde evde yetiştirebilirsiniz. Yaz-Kış sağlıklı ve taze bitkileriniz olacak.
- Hazır bulyon (et suyu, tavuk suyu)yerine, haşladığınız et ve tavuğun suyunu buz kaplarına koyarak dondurmak ve ihtiyacınız olduğunda bunları kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.
Her ne kadar tüketim toplumu
haline gelmiş olsakta, doğru besin tüketimi, geleceğimiz açısından çok
önemlidir.
UNUTMAYIN!!!
KENDİ
KENDİNİZİN DOKTORU OLUN!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder